SOSYAL MEDYADA KİŞİLİK HAKLARININ İHLALİ

SOSYAL MEDYADA KİŞİLİK HAKLARININ İHLALİ

Akıllı telefonlarımız elimizden düşmüyor değil mi? Kimler paylaştığımız fotoğrafı beğendi, kaç beğeni aldık? Arkadaşlarımız neler paylaştı, ne yorumlar yaptılar? Whatsapp’ın mavi tıkları, mesajlara gelen cevaplar, gece yarısına kadar susmayan grup mesajları, iş yerinden gece gündüz ansızın gelen mailler derken telefonla uyuyup telefonla uyanıyoruz her gün.

Böylelikle telefonlarımız ve telefonlara yüklediğimiz sosyal medya hesaplarımız hayatımızın bir parçası oldu. Özellikle instagram hesaplarımızda hayatımıza dair birçok paylaşımda bulunuyoruz. Takip ettiğimiz kişilerin de hayatlarına ortak oluyoruz. Büyük çoğunlukla herkes hayatındaki iyiyi ve güzeli paylaşıyor. Herkesin hayatı mükemmelmiş gibi gözüküyor. Aslında bu kötü bir durum değil. Çünkü hepimiz sosyal medyada eğlenmek ve güzel şeyler görmek için varız. Kendi hayatında mutsuz olan çok sayıda kişi instagramda kurduğu hayatında mutlu olabiliyor, hayatındaki olumsuzlukları bir kenara atabiliyor.

Bazılarımız sosyal medya hesaplarını çok aktif kullanıyor ve paylaşım yaparken emek veriyor. Bir süre sonra da belirli bir sayının üzerinde takipçi sayısına ulaşıyor. Bu kişilerin bir kısmı sosyal medya fenomeni oluyor.

Aslında herkes beğenilmek, takip edilmek istiyor. Ancak sadece beğenilmek isteyip kimseyi beğenmeyen kişiler bir süre sonra beğenilenleri kıskanmaya başlıyor. Gerçek takipçi olmadan gizlice takip etmeye başlıyor. Önce bir açık arıyor eleştirmek için, bulamayınca ise hakarete varan yorumlar yazarak herkesin görebilmesini sağlıyor. Eğer yorum yazdığı kişi ona cevap verirse amacına ulaşmış oluyor ve karşısındakinin sinirini bozduğunu düşünerek mutlu oluyor.

Ancak iş o kadar basit değil. Siz alenen bir kişiye hakaret ettiniz ve o kişiyi herkesin göreceği bir platformda rencide ettiniz. Yani karşınızdaki kişinin sosyal medyada kişilik haklarını ihlal ettiniz. Bunun farkına varıp yorumunuzu silseniz bile eğer ekran görüntüsü alındıysa artık hakkınızda Savcılık’a şikayette bulunabilirler.

Bir de sahte hesaplar var tabi. Fenomenler tarafından engellenince ya da kimliğinin gizleneceği düşüncesiyle yeni hesaplar açıp rahatça yorumlar yapabileceğini zannedenler… Ancak bir sosyal medya hesabınız varsa profil fotoğrafınız olmasa da, isminiz yazmasa da o hesabın kime ait olduğu TC kimlik numarasından adresine kadar bulunabiliyor.

Sadece fenomenler için değil tabi bu bahsettiklerim. Sosyal medyada kişilik hakları ihlal edilen herkes ihlal eden kişiyi Savcılık’a şikayet edebilir. Bu şikayetin ardından soruşturma başlar ve o kişinin IP adresinden kimlik bilgileri tespit edilir, ifadesi alınır, deliller incelenir ve Savcı gerekli görürse iddianame hazırlar ardından da yargılama başlar. Yargılama sonucunda bu kişi ceza alırsa bir de bu kişiye tazminat davası açma hakkınız var.

Bence sosyal medya güzel vakit geçirmek ve eğlenmek için var. İnsanların emeklerini çalmak, onları hakaret boyutunda eleştirmek yerine güzel şeyleri görmeyi ve takdir etmeyi seçersek daha mutlu oluruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir