KİRACIYI EN KOLAY HANGİ YOLLA TAHLİYE EDEBİLİRİZ?

KİRACIYI EN KOLAY HANGİ YOLLA TAHLİYE EDEBİLİRİZ?

Kira bedelini ödemeyen veya sizi yoran bir kiracınız varsa tahliye etmek çok da kolay olmuyor bilindiği üzere. Kimi zaman aylarca kira bedellerini alamamak, kimi zaman da apartmandaki komşuların kiracınızı size sürekli şikayet etmesi oldukça baş ağrıtıcı olabiliyor ne yazık ki.

Kiracınızı tahliye etmenin pek çok yolu var. Peki en kolay ve en hızlı hangi yolla tahliye edebiliriz? Diyelim ki kiracınız kirayı geciktirmeye başladı veya hiç ödememeye başladı. İlk başta hemen bir ihtarname gönderebilirsiniz noterden. Devam eden ay yine kiranız ödenmezse bir ihtar daha gönderebilirsiniz. Böylelikle elinizde iki haklı ihtar olmuş olur ve bu iki ihtara dayanarak Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye ve kira alacağı davası açabilirsiniz. Ancak bu davayı açabilmeniz için kira sözleşmesinin sona ermesini beklemeniz gerekiyor. Kira sözleşmesinin sona erdiği günden itibaren de bir ay içinde davayı açmanız gerekmektedir. Bir de ihtarların aynı kira yılı içinde gönderilmiş olması gerekiyor. Örneğin sözleşme başlangıç tarihiniz 01.01.2022 ise ihtarnamelerin 01.01.2022-01.01.2023 kira dönemindeki ayların kira borcu için gönderilmiş olması gerekiyor. Fakat bu yol çok uzunmuş dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız bir de davanın Sulh Hukuk Mahkemesinde daha uzun bir yargılama sürecine yayılması durumu mevcut maalesef. O yüzden benim tavsiyem ihtarname yerine direkt olarak tahliye talepli icra takibi yoluna başvurmak. İcra takibini bir aylık ödenmeyen kira için bile yapabilirsiniz. Bu durumda icra ödeme emrinin kiracıya tebliğinden itibaren kiracıya 7 günlük itiraz süresi verilecek. Kiracınız 7 gün içinde borca itiraz ederse (imzaya itiraz ederse süreç farklı) İcra Mahkemesinde itirazın kaldırılması ve tahliye talepli davanızı açabilirsiniz. Eğer kiracı hiçbir itirazda bulunmazsa tebliğden itibaren 30 günlük bir bekleme süreniz olacak. Kiracı 30 gün içinde ödeme yapmazsa 31. Gün İcra Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açabilirsiniz. Bu davalar genelde 1. Veya 2. celsede sonuçlanmaktadır. Tahliye kararı verilmesi ile kiracıya tahliye için 10 gün süre verilir 10 günün sonunda evi tahliye etmezse icra memurlarıyla gidip kiracıyı evden çıkartabilirsiniz.

Peki ya kiracı 30 gün içinde kira bedelini öderse ne olacak? Yapılan icra takibi boşa mı gidecek? Hayır merak etmeyin. Bu durumda yaptığınız icra takibi haklı ihtardan sayılacak ve şartlara uyarak iki haklı ihtar yoluyla tahliye davası açabileceksiniz. İki haklı ihtarın ikincisi için ister noterden ihtarname gönderin isterseniz de yeni kira borcu için yine icra takibi yapabilirsiniz. Bu durumda ilk başta anlattığım iki haklı ihtar nedeniyle tahliye yoluna gitmeniz gerekecek mecburen.

Bir de kiracıyı hızlıca tahliye etmenin diğer bir yolu kiracıdan tahliye taahhütnamesi almaktır. Tahliye taahhütnamesinde kiracı ileri bir tarihte kiralanan yerden çıkmayı taahhüt etmektedir. Taahhütnamede belirtilen tarihte taşınmazın tahliye edilmemesi durumunda tarihi izleyen günden itibaren 1 ay içinde icra yoluna veya dava yoluna başvurabilirsiniz. İcra takibinin başlatılması halinde icra müdürlüğü kiracıya taşınmazı tahliye etmesi için 15 gün süre verecektir. Kiracının 7 gün içinde itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz ederse İcra Mahkemesinde itirazın kaldırılması ve tahliye davası açılabilir. İtiraz etmez ise icra memuruyla gidip taşınmazın tahliyesini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak burada önemli olan husus tahliye taahhütnamesinin şartlara uygun yapılmasıdır. Örneğin yazılı yapılması, sözleşme tarihi ile aynı gün yapılmaması gibi.

Yani anlayacağınız kiracıyı tahliye etmek biraz meşakkatli bir süreç ama yukarıda bahsettiğim yolları tercih ederek tahliyeyi olabilecek en kısa yoldan gerçekleştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir